Babzsákfotel készítés


A házilag elkészített babzsákfotel sokkal olcsóbb, mint a készen vásárolt. Az elkészítésnél a legnagyobb nehézséget a töltőanya, a polisztirol gyöngy beszerzése jelenti. Ez egyben a legnagyobb költség is.

Varrógépre, mérőszalagra, vonalzóra, gombostűre és cérnára mindenképp szükség lesz a gyártási folyamat során. Az anyagokat tekintve be kell szerezni csomagolópapírt, vastagszövésű vásznat (110 cm széles/5m), vékony vásznat (110 cm széles, 5m), valamint a már említett polisztirol gyöngyöt (5kg, vagy 0,2 köbméter).

Szükség lesz egy kinyomatott szabásmintára, és félkörív mintára is. Az első lépés, hogy a két ív csomagolópapírt a hossza mentén össze kell ragasztani. Majd a minta alapján meg kell rajzolni erre a felületre a deltoidot. A deltoid sarkait a félkörív minta segítségével kell lekerekíteni. A kész mintát vágjuk ki négyszer a vastag és négyszer a vékonyabb anyagból is, nem feledkezzünk el a 2 cm-es varrásráhagyásról.

A munkálatot a bélés elkészítésével célszerű folytatni. A vékonyabb anyagból 4 bélés részt kell kivágni, cseppformává. Szabadon kell hagyni a töltéshez egy 15 cm-es szakaszt a forma alján. Ezen a résen keresztül kell 2/3 részig megtölteni a formát polisztirol gyönggyel, majd bevarrni a nyílást.

A következő lépés a huzat elkészítése. A huzatnak szánt anyagból négy kiszabott részt szükséges összevarrni. Célszerű kétszer körbevarrni, mert így erősebb lesz a varrás. A két egymás mellett lévő deltoid forma alsó oldalát ne varrjuk össze, hiszen ezen keresztül kell a megtöltött bélést behelyezni. Erre a részre zippzárt helyezzünk, így később könnyebben lehet majd mosni a huzatot.

Az összeillesztésnél figyelni kell arra, hogy a tölteléket megfelelően igazítsuk. A fotel ülésének magasságát a deltoid egyik rövidebb oldala határozza meg. A másik oldala adja az alapzatot.